Prokázání celiakie

Celiakie je nevyléčitelná nemoc, která se dá dietou napravit. Při porušování diety se problémy opět vrátí. Je dobré chodit na pravidelnou kontrolu ke svému doktorovi na gastroenterologii. V dnešní době se už velká většina potravin dá sehnat bez lepku nebo ho nahradit. Dřív to měli lidé těžší, ale dnes je to velice rozšířený životní styl. Člověk se přizpůsobuje celý život, ale když si vyšlape svojí cestičku, jde to lépe.
 světlí chleba.jpg

První příznaky

Příznaky mohou být různé, od těch co můžeme pozorovat, po ty co pozorovat nemůžeme. Nepozorovatelné probíhají v našem organismu. Jedná se o onemocnění způsobující zánik střevních klků neboli jednoduše řečeno střevního povrchu. Dochází zde ke vstřebávání většiny živin a vitamínů. Konzumací lepku střevní mikroflóra zaniká a živiny nemohou být přijaty. Důsledkem tohoto procesu dochází k příznakům viditelným. Mezi ně patří průjem, bolesti břicha, úbytek na váze, nechutenství.
 

Lepek a kde ho najít

Lepek neboli gluten je ve velkém množství potravin, ve kterém si to ani nemusíme představit. Je to převážně většina obilovin a vše z nich vyrobené. Pšenice, ječmen, oves, žito. Ať už se to týče pečiva, těstovin, mouky na pečení, strouhanky, sušenky, oplatky, čokolády, ale také salámy a šunky s nízkým obsahem masa. Veškeré polotovary, rychlé občerstvení. Instantní polévky, sójová omáčka, hamburgery, smažený sýr v bulce, pizza, smažený řízek, chlebíčky.
 lepek v obilovinách.jpg

Co jíst, dostatečná výživa

Mezi základními potravinami jsou maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky některé luštěniny. Čočka, hrách, fazole. Lepek se dá nahradit kukuřičnou moukou, Jizerkou, nebo oříškovými mouky na pečení sladkého. Vaření z ověřených potravin se sice prodraží, ale jsou to prokazatelně zdravější věci. Má to i své výhody, jelikož je člověk omezen naučí se dobře vařit a stále zkoušet nové věci. Ničeho se nebojte a hrdě do toho.